Zotërimi i gazetarisë celulare (MoJo): Këshilla nga gazetari Denis Tahiri

Zotërimi i gazetarisë celulare (MoJo): Këshilla nga gazetari Denis Tahiri

Gazetaria celulare, e njohur gjithashtu si “MoJo”, i referohet praktikës së përdorimit të pajisjeve mobile si telefonat inteligjentë dhe tabletët për të mbledhur, modifikuar dhe shpërndarë përmbajtje lajmesh. Kjo qasje ndaj gazetarisë është bërë gjithnjë e më popullore vitet e fundit për shkak të aksesit dhe përballueshmërisë së teknologjisë celulare, si dhe komoditetit dhe fleksibilitetit

Gazetaria celulare, e njohur gjithashtu si “MoJo”, i referohet praktikës së përdorimit të pajisjeve mobile si telefonat inteligjentë dhe tabletët për të mbledhur, modifikuar dhe shpërndarë përmbajtje lajmesh. Kjo qasje ndaj gazetarisë është bërë gjithnjë e më popullore vitet e fundit për shkak të aksesit dhe përballueshmërisë së teknologjisë celulare, si dhe komoditetit dhe fleksibilitetit që u ofron gazetarëve që punojnë në terren. Gazetaria celulare i lejon gazetarët të kapin dhe të ndajnë me shpejtësi lajmet në kohë reale, shpesh pa pasur nevojë për pajisje të shtrenjta dhe të mëdha. Ajo ka demokratizuar gjithashtu fushën e gazetarisë, duke u mundësuar gazetarëve qytetarë dhe gazetarëve të pavarur (freelance reporters), të prodhojnë përmbajtje me cilësi të lartë me burime minimale. Megjithatë, paraqiten disa sfida, të tilla si çështjet e etikës, saktësisë dhe verifikimit. Në përgjithësi, gazetaria celulare ka transformuar mënyrën se si lajmet raportohen dhe konsumohen, dhe ajo vazhdon të formësojë të ardhmen e industrisë.

Në këtë intervistë me gazetarin Denis Tahiri, kemi diskutuar mbi disa cështje të rëndësishme për sa i përket kësaj fushe (MoJo), dhe se si mund të jetë e ardhmja e kësaj gazetarie në Shqipëri.

Si ka ndikuar MoJo në gazetarinë tradicionale dhe cilat janë disa nga sfidat apo benefitet e kësaj lloj gazetarie? 

Gazetaria celulare (MoJo) ka pasur një ndikim të rëndësishëm në gazetarinë tradicionale, si për sa i përket mënyrës së raportimit dhe konsumit të lajmeve, ashtu edhe për aftësitë që kërkohen nga gazetarët. Disa nga mënyrat që MoJo ka ndikuar në gazetarinë tradicionale përfshijnë: shpejtësinë dhe afatin kohor sepse me pajisjet celulare, gazetarët mund të kapin dhe publikojnë lajme në kohë reale, duke lejuar mbulim më të përditësuar dhe në kohë të ngjarjeve. Fleksibiliteti dhe lëvizshmëria është një avantazh tjetër pasi pajisjet celulare u ofrojnë gazetarëve fleksibilitetin për të punuar nga kudo, duke i lejuar ata të mbulojnë historitë në mënyrë më efikase dhe efektive. Gjithashtu dhe kursimet e kostos janë një benefit I shtuar në këtë lloj gazetarie.

Megjithatë, ka edhe disa sfida dhe të meta të mundshme për gazetarinë celulare, duke përfshirë kontrollin e cilësisë, pas pajisjet celulare shpesh kanë aftësi të kufizuara në krahasim me pajisjet tradicionale, të tilla si kamera me rezolucion më të ulët dhe softuer më pak të sofistikuar të redaktimit, të cilat mund të ndikojnë në cilësinë e përmbajtjes së prodhuar.Në përgjithësi, ndërkohë që gazetaria celulare ka hapur mundësi të reja për gazetarët, ajo gjithashtu paraqet sfida dhe kërkon që gazetarët të përshtaten dhe të zhvillojnë aftësi të reja për të siguruar cilësinë, saktësinë dhe etikën e raportimit të tyre.

Cfarë aftësish duhet të zotërojnë gazetarët që të jenë të suksesshëm në MoJo dhe si mund të zhvillohen këto aftësi? 

Aftësitë më të rëndësishme që duhet të kenë gazetarët për të qenë të suksesshëm në MoJo janë aftësitë multimediale, si përdorimi i teknologjive për prodhimin e lajmeve, qëndrueshmëria në ndjekjen e historive dhe aftësia për të ndjekur lëvizjet e audiencave në rrjetet sociale. Gjithashtu kreativiteti, dhe aftësia për tu përshtatur në situate të ndryshme janë elementë që ndihmojnë në arritjen e një pune të mirë që bën diferencën. Këto aftësi mund të zhvillohen me trajnime, praktika dhe duke eksperimentuar me teknologjinë, pasi mënyra më efikase për të zotëruar cfarëdolloj profesioni është duke e praktikuar atë, po kështu dhe me gazetarinë MoJo.

Cilat janë disa nga problemet teknike që gazetarët mund të përballen teksa punojnë në MoJo dhe që duhet të jenë të vëmendshëm ? 

Disa nga problemet teknike që gazetarët mund të përballen në MoJo përfshijnë problemet me lidhjen e internetit, probleme me bateritë e pajisjeve dhe kualitetin e zërit dhe të videove. Është e rëndësishme që gazetarët të jenë të kujdesshëm në zgjedhjen e pajisjeve të cilat kanë performancë të mirë dhe që janë të qëndrueshme. Ne e përmendëm më lart që kjo lloj gazetarie të jep një avantazh në minimizimin e kostove por kjo nuk do të thotë që nuk duhet të kemi kujdes në llojin e pajisjeve që përdorim nëse duam të kemi një rezultat të mirë.

Si angazhohen me audiencën gazetarët që punojnë në MoJo dhe cfarë teknikash përdorin për të ndërtuar besimin te audienca?

Gazetarët që punojnë në MoJo angazhohen me audiencën duke u fokusuar në interaktivitetin dhe dialogun me të. Transparenca dhe përdorimi i lajmeve të personalizuara janë një formë se sim und të arrijmë te audienca në mënyrë më të shpejtë dhe efektive. Gazetarët mund të përdorin lajme të personalizuara dhe të targetuara për audiencën specifike, duke përdorur teknologjitë e personalizimit të lajmeve dhe duke krijuar lajme në bazë të interesave të përdoruesve.

Këto teknika mund të ndihmojnë në ndërtimin e besimit te audiencën dhe në angazhimin e tyre në procesin e prodhimit të lajmeve në MoJo. Përveç kësaj, është gjithashtu e rëndësishme që gazetarët të jenë të ndjeshëm ndaj kërkesave dhe nevojave të audiencës dhe të jenë të gatshëm të rishikojnë dhe të përshtaten me to në mënyrë të vazhdueshme.

Si e shikoni të ardhmen e gazetarisë MoJo në Shqipëri ?

Mobile journalism është një trend global në fushën e gazetarisë dhe me siguri do të ketë një rritje edhe në Shqipëri. Në këtë periudhë të digjitalizimit të medias dhe zhvillimit të teknologjisë mobile, MoJo është bërë një pjesë e rëndësishme e prodhimit të lajmeve.

Në Shqipëri, disa media kanë filluar të përdorin MoJo si një mjet për të prodhuar lajme dhe për të ndarë ngjarje të rëndësishme. Edhe pse ka shumë sfida që duhet të tejkalohen, si shpejtësia e internetit, mungesa e mjeteve dhe aftësive teknike për gazetarët, si dhe mbështetja e kufizuar nga institucionet, unë mendoj se  MoJo do të ketë një rol të rëndësishëm në të ardhmen e gazetarisë shqiptare.

Me siguri, MoJo do të ketë rritje në Shqipëri dhe gazetarët duhet të jenë të përgatitur për të vijuar me këtë trend në të ardhmen. Ata duhet të zhvillojnë aftësitë e nevojshme teknike dhe të përdorin teknologjitë mobile në mënyrë për të menaxhuar lajmet dhe përmbajtjen e mediave. Për institucionet dhe gazetarët, është e rëndësishme që të kuptojnë rëndësinë e kësaj teknologjie dhe të jenë të gatshëm ta përdorin atë në mënyrë të zgjuar dhe të kreativë.

Marina Zela

Student
AUTHOR
PROFILE

Artikuj të ngjashëm

Lini Komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fushat e kërkuara janë shënuar me *

Të Fundit

Më të Komentuar