Shtetet më të lumtura në botë për vitin 2022

Shtetet më të lumtura në botë për vitin 2022

Ky vit shënon përvjetorin e dhjetë të Raportit Botëror të Lumturisë, duke na ftuar që të shikojmë prapa dhe përpara duke ruajtur raportimin tonë për mirëqenien aktuale dhe duke zgjeruar analizën tonë për efektet e gjera të COVID-19. Renditjet e vendeve tona tregojnë vlerësimet e jetës  për secilin vend, mesatarisht gjatë viteve 2019-2021. Jo çdo

Ky vit shënon përvjetorin e dhjetë të Raportit Botëror të Lumturisë, duke na ftuar që të shikojmë prapa dhe përpara duke ruajtur raportimin tonë për mirëqenien aktuale dhe duke zgjeruar analizën tonë për efektet e gjera të COVID-19.

Renditjet e vendeve tona tregojnë vlerësimet e jetës  për secilin vend, mesatarisht gjatë viteve 2019-2021. Jo çdo vend ka sondazhe çdo vit. Madhësitë totale të kampionit tregojnë intervalet e besimit 95%. Intervalet e besimit janë më të ngushta për vendet me mostra më të mëdha.

Gjatësia e përgjithshme e çdo shiriti për cdo vend përfaqëson rezultatin mesatar të shkallës, i treguar gjithashtu me numra pranë emrave të shteteve. Renditjet në figurën 2.1 varen vetëm nga rezultatet mesatare të shkallës Cantril të të anketuarve, jo nga vlerat e gjashtë variablave që përdorim për të ndihmuar në llogaritjen e dallimeve të mëdha që gjejmë.

Çfarë tregojnë të dhënat për renditjen e vendeve gjatë viteve 2019-2021 nga Raporti i Lumturisë Botërore?

Janë dy veçori të mbartura nga botimet e mëparshme të Raportit të Lumturisë Botërore.

Së pari, ka ende shumë konsistencë nga viti në vit në mënyrën se si njerëzit e vlerësojnë jetën e tyre në vende të ndryshme. Meqenëse ne e bëjmë renditjen tonë në një mesatare trevjeçare, informacioni bartet nga një vit në tjetrin Për të pestin vit radhazi, Finlanda vazhdon të zërë vendin e parë, me një rezultat dukshëm përpara vendeve të tjera në dhjetëshen e parë. Danimarka vazhdon të zërë vendin e dytë, me Islandën nga vendi i 4-të vitin e kaluar në të 3-tin këtë vit. Zvicra është e katërta, e ndjekur nga Holanda dhe Luksemburgu. Dhjetë të parat përmbyllen nga Suedia, Norvegjia, Izraeli dhe Zelanda e Re. Pesë në vijim janë Austria, Australia, Irlanda, Gjermania dhe Kanadaja. Kjo shënon një rënie të konsiderueshme për Kanadanë, e cila ishte e 5-ta në Raportin e parë të Lumturisë Botërore.

Finlanda

Danimarka

Islanda

Suedia

Norvegjia

Izraeli

Zelanda e Re

Austria

Irlanda

Gjermania

Kanadaja

Pjesa tjetër e top 20 përfshin Shtetet e Bashkuara në vendin e 16-të (nga 19-ta vitin e kaluar), Mbretërinë e Bashkuar dhe Çekinë ende në vendin e 17-të dhe 18-të, të ndjekur nga Belgjika në vendin e 19-të dhe Franca në vendin e 20-të, renditja e saj më e lartë deri më tani.

Finlanda vazhdon të zërë vendin e parë, një nga pesë vendet nordike në dhjetëshen e parë.

Rezultatet dhe rajonet e besimit bazohen në popullsinë rezidente në çdo vend dhe jo në shtetësinë ose vendin e tyre të lindjes. Në Raportin Botëror të Lumturisë 2018, ne i ndajmë përgjigjet midis popullsisë së lindur në vend dhe të huaj në secilin vend. Ne zbuluam se renditja e lumturisë ishte në thelb e njëjtë për të dy grupet. Ka, në disa raste, njëfarë ndikimi të vazhdueshëm nga lumturia e vendit burimor dhe një tendencë që migrantët të lëvizin në vende më të lumtura. Ndër 20 vendet më të lumtura në atë raport, lumturia mesatare për të lindurit vendas ishte rreth 0.2 pikë më e lartë se për të lindurit e huaj.

Renditjet tona kryesore të vendeve nuk bazohen në vlerat e parashikuara nga ekuacionet tona, por me zgjedhjen tonë të qëllimshme, në mesataret kombëtare të përgjigjeve për pyetjen e vlerësimit të jetës së shkallës Cantril. Dy masat e tjera të lumturisë për ndikimin pozitiv dhe negativ janë në vetvete me rëndësi dhe interes të pavarur dhe kontribuojnë në vlerësimet e përgjithshme të jetës, veçanërisht në rastin e afektit pozitiv. Matjet e emocioneve luajnë një rol edhe më të madh në analizën tonë të jetës nën COVID-19. Kjo është pjesërisht sepse COVID-19 ka ndikuar ndryshe në emocione të ndryshme dhe pjesërisht sepse emocionet e bazuara në përvojat e djeshme priren të jenë më të paqëndrueshme se vlerësimet e jetës, të cilat janë më të qëndrueshme në përgjigje të shqetësimeve të përkohshme. Përpjekjet e ndryshme për të përdorur të dhëna të mëdha për të matur lumturinë duke përdorur analizën e fjalëve të prurjeve në Tëitter, si në kapitullin 4 të këtij raporti, kanë më shumë gjasa të kapin ndryshimet e humorit sesa ndryshimet në vlerësimet e përgjithshme të jetës. Në Raportin Botëror të Lumturisë 2019, ne prezantuam renditje të krahasueshme për të tre masat subjektive të mirëqenies që ndjekim: shkalla Cantril (dhe devijimi standard i saj, i cili siguron një masë të pabarazisë së lumturisë, ndikimin pozitiv dhe ndikimin negativ, së bashku me renditjen e vendeve për gjashtë variablat e përdorura.

Gjatë dhjetë viteve të fundit, vlerësimet e jetës u rritën me më shumë se një pikë të plotë në shkallën 0 deri në 10-15 vende dhe ranë me atë shumë ose më shumë në tetë vende.

Tendencat gjatë 15 viteve të fundit tregojnë rritje të lehtë në vlerësimet e jetës për vendin tipik deri në vitin 2011 dhe reduktime që nga ajo kohë. Rritjet më të mëdha të tendencës ishin në Evropën Qendrore dhe Lindore, Azinë Lindore dhe CIS. Në përputhje me trendin e konvergjencës në lumturinë midis Evropës Lindore dhe Perëndimore, tre vendet me rritjen më të madhe në vlerësimet mesatare të jetës gjatë 10 viteve të fundit ishin Serbia, Bullgaria dhe Rumania, me fitime mesatarisht 1.4 pikë në shkallën 0 deri në 10, ose më shumë se 20% të niveleve të tyre në periudhën 2008-2012.

Burimi: World Happiness Report

Përshtati: Lulzime Manallari

1 comment

Artikuj të ngjashëm

Lini Komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fushat e kërkuara janë shënuar me *

1 Comment

  • Lulie
    April 5, 2022, 11:03 pm

    Ky informacion është shum i sakt dhe shum informacione interesante .Pergezime Lulzime Manallari për punën e bër

    REPLY

Të Fundit

Më të Komentuar