Gjermania vendos të mbaj një buxhet plus për 2021 ndërsa Franca kalon në dificit

Reuters thotë se Komisioni Evropian parashikoi ditën e enjten se Gjermania do të mbaj një buxheti plus të paktën deri në 2021, ndërsa këtë vit deficiti i Francës do të jetë mbi tavanin e BE-së dhe borxhi i Italisë do të vazhdoj të rritet në gati 140% të prodhimit. Në parashikimet e tij tremujore ekonomike,

Reuters thotë se Komisioni Evropian parashikoi ditën e enjten se Gjermania do të mbaj një buxheti plus të paktën deri në 2021, ndërsa këtë vit deficiti i Francës do të jetë mbi tavanin e BE-së dhe borxhi i Italisë do të vazhdoj të rritet në gati 140% të prodhimit.

Në parashikimet e tij tremujore ekonomike, Brukseli tha se zona e euros prej 19 vendeve do të mbajë një qëndrim fiskal krejtësisht neutral këtë vit dhe vitin tjetër, përkundër thirrjeve të përsëritura për Gjermaninë dhe shtetet e tjera më të pasura që të shpenzojnë më shumë për të luftuar një ngadalësim të zgjatur ekonomik.

Megjithë se një perspektivë të përkeqësimit të rritjes, Gjermania është e vendosur të mbajë një suficitet të madh buxhetor këtë vit në 1.2% të produktit të saj të brendshëm bruto (PBB). Komisinoni parashikon se teprica është që të ngushtojë në 0.6% të PBB-së vitin e ardhshëm dhe 0.2% në 2021.

Hollanda, e cila është gjithashtu një ndër shtetet e zonës së euros që mund të shpenzojnë më shumë, ka vendosur të ketë një tepricë prej 1.5% të prodhimit këtë vit, 0.5% tjetër dhe 0.4% në 2021.

Italia, e cila tashmë ka borxhin më të madh në terma absolutë në BE, është që të rrisë barrën e saj të borxhit në 136.2% të PBB-së këtë vit, dhe do të vazhdojë të rritet vitin e ardhshëm në 136.8% dhe 137.4% në 2021, sipas Komisionit.

Parashikimet e ekzekutivit të BE-së ndryshojnë nga vlerësimet e qeverisë italiane. Roma sheh se borxhi do të ulet vitin e ardhshëm në 135.2% të prodhimit dhe pret që ajo të vazhdojë të bjerë në 2021.

Sipas rregullave fiskale të BE- së vendet me një borxh mbi 60% të PBB-së u kërkohet që ta zvogëlojnë atë gradualisht.

Komisioni gjithashtu parashikon deficitin strukturor të Italisë, i cili përjashton shpenzimet e njëpasnjëshme dhe të ardhurat. Kjo është thelbësor në vlerësimin e Komisionit për pajtueshmërinë me rregullat fiskale të BE-së, të përkeqësohet në 2.2% të PBB-së këtë vit dhe 2.5% në vitin 2020, në kundërshtim me rregullat që e diktojnë atë duhet të përmirësohet.

Franca, e cila ka një borxh afër 100% të prodhimit, gjithashtu po shpenzon më shumë këtë vit dhe pritet të rrisë deficitin e saj buxhetor në 3.1% të PBB-së, vlerëson Komisioni, mbi tavanin 3.0% të BE-së.

Deficiti parashikohet të bjerë në 2.2% vitin e ardhshëm, sipas parashikimeve të Komisionit.

H.S

objektiv.al
ADMINISTRATOR
PROFILE

Artikuj të ngjashëm

Lini Komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fushat e kërkuara janë shënuar me *

Të Fundit

Më të Komentuar