Sulmimi në internet, 10 shenja për të parë nëse fëmijët janë viktima.

Jo vetëm për defekte ” të pretenduara” fizike por mjafton të shfaqni në media sociale video apo foto për të përfunduar në dorën e sulmuesve të internetit. Pas bullizmit në jetën reale që është një fenomen shumë i përhapur në shkolla, vjen dhe sulmimi i këtyre individëve nëpërmjet internetit, i përbërë nga ngacmues të dhunshëm

Jo vetëm për defekte ” të pretenduara” fizike por mjafton të shfaqni në media sociale video apo foto për të përfunduar në dorën e sulmuesve të internetit. Pas bullizmit në jetën reale që është një fenomen shumë i përhapur në shkolla, vjen dhe sulmimi i këtyre individëve nëpërmjet internetit, i përbërë nga ngacmues të dhunshëm që fshehin identitetin e tyre duke sulmuar viktimën, pa dallime gjinore. Për “cyberbullying” flitet (përsëri) këto ditë me rastin e vdekjes tragjike të këngëtarit të Koresë së Jugut, Sulli, emrit të vërtetë Choi Jin-ri, idhullit të K-pop të mijëra adoleshentëve.
Por ky fenomen është i përhapur edhe në Shqipëri dhe fëmijët janë cdo ditë të rrezikuar nga ky lloj sulmi. Akademia Amerikane e Pediatrisë raporton të dhëna alarmante: 43% e fëmijëve dhe adoleshentëve amerikanë kanë qenë viktima të sulmeve në mediat sociale dhe 58% e tyre nuk flasin me prindërit e tyre.
Ekspertet e Netnanny, një kompanie softuerësh për kontrollin e prindërve thonë që shenjat janë të dukshme. Shpesh këto shenja anashkalohen por edhe kur janë të kuptueshme duhet treguar një mirkuptim i prindërve ndaj fëmijëve, të përkushtohen për t’i dëgjuar pa gjykime ose qortime.
Kompania ka mbledhur 10 shenjat më të zakonshme të shqetësimit për fëmijët viktima të sulmit në internet.


1) Në krye të simptomave, më e zakonshme duket të jetë një rritje e nervozizmit ose refuzim për të shkuar në shkollë. Fëmija kërkon që të jetë në gjendje të qëndrojë në shtëpi ose të telefonojë prindërit gjatë orarit të shkollës për t’u larguar më herët. Bullet virtuale mund të jenë njerëz afër tyre ose afër shokëve të të njëjtit institucion arsimor.


2) Sinjali i dytë i alarmit duhet të shfaqet nëse fëmija është veçanërisht i padisponueshëm dhe jashtëzakonisht i shqetësuar pasi ai ka biseduar ose përdorur media sociale.

3) Simptoma e tretë ka të bëjë me gjendjen shpirtërore të fëmijës ndërsa ai është i zënë me përdorimin e pajisjeve, nga celulari në PC. A zemërohet aq shumë sa që përplaset tastierën ose telefonin e tij?


4) Kambana e katërt e alarmit duhet të ndizet kur fëmija nuk dëshiron të ndajë informacione për llogarinë e tyre dhe për aktivitetet që ata kryejnë në internet me prindërit e tyre ose të rriturit referues.


5) Në vendin e pestë të shenjave të shqetësimit janë humbja e pashpjegueshme e peshës ose shtimi i papritur i peshës. Ose dhimbje koke, dhimbje në stomak dhe vështirësi në të ngrënë.


6) Këmbana e gjashtë e alarmit është vështirësia e fëmijës për të fjetur natën dhe për të patur një përgjumje të theksuar gjatë ditës.


7) Tregimi i shtatë i sikletit nga ngacmuesit virtualë është një rënie progresive e interesave drejt hobi ose aktivitete që zakonisht kryheshin me kënaqësi dhe ishin ndoshta të preferuarat.


8) Sinjali i tetë ka të bëjë me sjelljen e fëmijës i cili tenton të bëhet depresion ose antisocial.


9) Izolimi nga miqtë dhe të afërmit vijon, simptoma e nëntë e ngacmimit virtual.


10) Simptoma e fundit, më alarmante është kur fëmijët, të shtypur nga ngacmimi dhe ngacmimi, fillojnë të flasin për vetëvrasje. Në këtë rast është thelbësore të kontaktoni menjëherë një specialist, duke përfshirë menjëherë shkollën.

L.P

objektiv.al
ADMINISTRATOR
PROFILE

Artikuj të ngjashëm

Lini Komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fushat e kërkuara janë shënuar me *

Të Fundit

Më të Komentuar