Ndryshimet klimatike do t’i kushtojnë Gjermanisë deri në 900 miliardë euro deri në vitin 2050

Ndryshimet klimatike do t’i kushtojnë Gjermanisë deri në 900 miliardë euro deri në vitin 2050

Karvanët janë shkatërruar në një zonë të prekur nga përmbytjet e shkaktuara nga reshjet e dendura në Kreuzberg, Gjermani, 19 korrik, 2021. Moti ekstrem i shkaktuar nga ndryshimet klimatike mund t’i kushtojë Gjermanisë deri në 900 miliardë euro dëme kumulative ekonomike deri në mes të shekullit, tregoi një studim të hënën, ndërsa ekonomia më e

Karvanët janë shkatërruar në një zonë të prekur nga përmbytjet e shkaktuara nga reshjet e dendura në Kreuzberg, Gjermani, 19 korrik, 2021. Moti ekstrem i shkaktuar nga ndryshimet klimatike mund t’i kushtojë Gjermanisë deri në 900 miliardë euro dëme kumulative ekonomike deri në mes të shekullit, tregoi një studim të hënën, ndërsa ekonomia më e madhe e Evropës kërkon.

Studimi, nga kompanitë e kërkimit ekonomik Prognos , GWS dhe Instituti i Gjermanisë për Kërkime Ekonomike Ekologjike, vjen ndërsa Berlini punon në një strategji të përshtatjes klimatike e cila së shpejti do të prezantohet nga ministria e mjedisit.

Ai vjen gjithashtu mes debateve në koalicionin qeverisës se si Gjermania mund të shkurtojë emetimet serrë në sektorë sfidues si transporti dhe ndërtimi të behet neutral ndaj karbonit deri në vitin 2045, shkruan Reuters.

Ministritë e ekonomisë dhe mjedisit të Gjermanisë cituan studimin se tregon se nxehtësia ekstreme, thatësira dhe përmbytjet mund të kushtojnë midis 280 miliardë euro (297.81 miliardë dollarë) dhe 900 miliardë euro midis 2022 dhe 2050, në varësi të shkallës së ngrohjes globale. Kostot përfshijnë humbjen e rendimenteve bujqësore, dëmtimin ose shkatërrimin e ndërtesave dhe infrastrukturës për shkak të shiut të dendur dhe përmbytjeve, dëmtimin e transportit të mallrave dhe ndikimin në sistemin shëndetësor.

Studimi nuk mori parasysh dëme jofinanciare si dëmtime shëndetësore, vdekje nga nxehtësia dhe përmbytjet dhe humbje në biodiversitet.  Ngjarjet ekstreme të motit të ndryshimeve klimatike tashmë i kanë kushtuar Gjermanisë të paktën 145 miliardë euro ndërmjet viteve 2000 dhe 2021, 80 miliardë prej të cilave ishin vetëm në pesë vitet e fundit, duke përfshirë përmbytjet e vitit 2021 në shtetet Rheinland-Pfalz dhe North Rhine-Westphalia, tha ministria e ekonomisë.

Kostot e dëmeve të mundshme mund të reduktohen plotësisht përmes përshtatjes klimatike masa të tilla si ruajtja e karbonit nëse ndryshimi klimatik ishte vetëm i butë, zbuloi studimi, duke shtuar se rreth 60% deri në 80% të kostove mund të jenë kursyer nën masa të tilla në varësi të asaj se sa fort do të ndryshonte klima.

Studimi nuk përmendi se sa mund t’i kushtojnë qeverive federale dhe shtetërore masat e përshtatjes klimatike.

Elda Ndreu

Student
AUTHOR
PROFILE

Artikuj të ngjashëm

Lini Komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fushat e kërkuara janë shënuar me *

Të Fundit

Më të Komentuar