Martesat e fëmijëve midis refugjatëve sirianë

Martesat e fëmijëve midis refugjatëve sirianë

E martuar 14 vjeç: nuset e fëmijëve të refugjatëve në Siri Martesat e fëmijëve midis refugjatëve sirianë janë në rritje. Çdo vit, fëmijëria përfundon te rreth 15 milionë vajza në mbarë botën që martohen para moshës 18 vjeçare, sipas Qendrës Ndërkombëtare për Kërkimin e Grave (ICRW). Azia Jugore ka numrin më të madh të “nuseve

E martuar 14 vjeç: nuset e fëmijëve të refugjatëve në Siri

Martesat e fëmijëve midis refugjatëve sirianë janë në rritje.

Çdo vit, fëmijëria përfundon te rreth 15 milionë vajza në mbarë botën që martohen para moshës 18 vjeçare, sipas Qendrës Ndërkombëtare për Kërkimin e Grave (ICRW). Azia Jugore ka numrin më të madh të “nuseve fëmijë”, por martesa e hershme është një fenomen global.

Vajzat që jetojnë në varfëri janë më të ndjeshme. UNICEF thotë se zakonisht vajzat braktisin shkollën dhe si rezultat, përballen me perspektiva të varfra pune.

“Nuk mund të shkoj në shkollë për shkak të luftës”, thotë Ola, një refugjate siriane që ishte i martuar 14 vjet. “Duhet të qëndrojmë në shtëpi, shkollat ​​mbyllen, kam studiuar vetëm deri në klasën e 6-të”.

Lufta siriane ka krijuar një vorbull kushtesh, të tilla si zhvendosja dhe varfëria si dhe frika për të ashtuquajturën “nder” dhe sigurinë e vajzave që kanë nxitur familjet të martohen me vajzat e tyre.

Që nga fillimi i luftës siriane në vitin 2011 deri në ditët e sotme, martesa e fëmijëve është rritur nga 15 deri në 36 %.

Nuset e fëmijëve zakonisht përballen me dhunën në familje, lëvizjen e kufizuar dhe shpesh nuk u jepet një zë kur bëhet fjalë për marrjen e vendimeve në familje. Pavarësisht nga arsyetimet që japin familjet, ICRW thotë se martesa e fëmijëve është “shkelje e të drejtave të njeriut dhe një formë dhune kundër vajzave”.

L.Myftarago

objektiv.al
ADMINISTRATOR
PROFILE

Artikuj të ngjashëm

Lini Komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fushat e kërkuara janë shënuar me *

Të Fundit

Më të Komentuar