Kritika letrare dhe formalizmi i kritikës

Kritika letrare, shqyrtimi i arsyetuar i veprave dhe çështjeve letrare,  zbatohet, si një term, për çdo argumentim rreth letërasisë , nëse janë analizuar ose jo vepra të veçanta.  Plotësimi i paralajmërimeve ndaj pasojave të rrezikshme të frymëzimit poetik në përgjithësi në Republikën e tij, shpesh merren si shembulli më i hershëm i kritikës letrare. Më

galician-literature-day-spain

Kritika letrare, shqyrtimi i arsyetuar i veprave dhe çështjeve letrare,  zbatohet, si një term, për çdo argumentim rreth letërasisë , nëse janë analizuar ose jo vepra të veçanta.  Plotësimi i paralajmërimeve ndaj pasojave të rrezikshme të frymëzimit poetik në përgjithësi në Republikën e tij, shpesh merren si shembulli më i hershëm i kritikës letrare.

Më shumë interpretuar në mënyrë strikte, termi mbulon vetëm atë që është quajtur “kritika praktike”, interpretimi i kuptimit dhe gjykimi i cilësisë. Kritikat në këtë kuptim të ngushtë mund të dallohen jo vetëm nga estetika (filozofia e vlerës artistike), por edhe nga çështje të tjera që mund të kenë të bëjnë me studentin e letërsisë: pyetje biografike, bibliografi, njohuri historike, burime dhe ndikime dhe probleme të metodës. Kështu, sidomos në studimet akademike, “kritika” shpesh konsiderohet të jetë e ndarë nga “bursa”. Në praktikë, megjithatë, ky dallim shpesh dëshmon artificialisht dhe madje përqendrimi më i madh në një tekst mund të njihet nga njohuria e jashtme, ndërsa shumë vepra të dukshme të kritikës kombinojnë diskutimin e teksteve me argumente të gjera rreth natyrës së letërsisë dhe parimeve të vlerësimit të saj.

Kritika do të merret për të mbuluar të gjitha fazat e të kuptuarit letrar, edhe pse theksi është në vlerësimin e veprave letrare dhe të vendeve të autorëve të tyre në historinë letrare.

Formalizmi:

Formalizmi, i quajtur edhe Formalizmi Rus, shkolla inovative ruse e shekullit të 20-të të kritikës letrare, filloi në dy grupe: OPOYAZ, një akronim për fjalët ruse që do të thotë Shoqëria për Studimin e Gjuhës Poetike, e themeluar në vitin 1916 në Shën Petersburg (më vonë Leningrad) dhe e udhëhequr nga Viktor Shklovsky;  dhe Rrethi Gjuhësor i Moskës, i themeluar në vitin 1915. Anëtarët e tjerë të grupeve përfshinë Osip Brik, Boris Eikhenbaum, Yury Tynianov dhe Boris Tomashevsky.

Megjithëse formalistët bazuan supozimet e tyre pjesërisht në teorinë gjuhësore të Ferdinand de Saussure dhe pjesërisht në nocionet simboliste në lidhje me autonominë e tekstit dhe ndërprerjen midis përdorimeve letrare dhe përdorimeve të tjera të gjuhës, formalistët kërkuan që diskutimi i tyre kritik të jetë më objektiv dhe shkencor sesa në anë të kritikës simboliste. Aleatët në një pikë të futuristëve rusë dhe kundër kritikave sociologjike, formalistët vendosën një “theks në medium” duke analizuar mënyrën se si letërsia, veçanërisht poezia, ishte në gjendje të ndryshonte gjuhën e përbashkët artistike ose “të bëjë të çuditshme” në mënyrë që bota e përditshme mund të ishte “shpifje”. Ata theksuan rëndësinë e formës dhe teknikës mbi përmbajtjen dhe kërkonin specifikat e letërsisë si një art verbal autonom.  Ata studiuan funksionet e ndryshme të “literaritetit” si mënyra për të ndarë poezinë dhe tregimin imagjinar nga forma të tjera të diskursit.  Edhe pse gjithmonë anatemë ndaj kritikëve marksistë, formalizmi ishte i rëndësishëm në Bashkimin Sovjetik deri në vitin 1929, kur u dënua për mungesën e prespektivës politike.  Më vonë, kryesisht nëpërmjet punës së gjuhës strukturore (Roman Jakobson) ajo u bë me ndikim në Perëndim, veçanërisht në Kritikën Anglo-Amerikane të Re, e cila nganjëherë quhet Formalizëm.

Burimi: Britannica.com

Përshtati: Alban TUFA

 

objektiv.al
ADMINISTRATOR
PROFILE

Artikuj të ngjashëm

Lini Komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fushat e kërkuara janë shënuar me *

Të Fundit

Më të Komentuar