Ankthi i AI: Punëtorët që kanë frikë se do të humbasin punën e tyre për shkak të inteligjencës artificiale

Ankthi i AI: Punëtorët që kanë frikë se do të humbasin punën e tyre për shkak të inteligjencës artificiale

Claire ka punuar si PR në një firmë të madhe konsulence, me qendër në Londër, për gjashtë vjet. 34-vjeçarja kënaqet me punën e saj dhe fiton një rrogë komode, por në gjashtë muajt e fundit, ajo ka filluar të ndihet e shqetësuar për të ardhmen e karrierës së saj. Arsyeja: inteligjenca artificiale. “Unë nuk mendoj

Claire ka punuar si PR në një firmë të madhe konsulence, me qendër në Londër, për gjashtë vjet. 34-vjeçarja kënaqet me punën e saj dhe fiton një rrogë komode, por në gjashtë muajt e fundit, ajo ka filluar të ndihet e shqetësuar për të ardhmen e karrierës së saj. Arsyeja: inteligjenca artificiale.

“Unë nuk mendoj se cilësia e punës që po prodhoj mund të përputhet ende me një makinë,” thotë Claire, mbiemri i së cilës po mbahet për të mbrojtur sigurinë e saj të punës. “Por në të njëjtën kohë, jam i habitur se sa shpejt ChatGPT është bërë kaq i sofistikuar. Jepini disa vite të tjera, dhe unë mund të imagjinoj absolutisht një botë në të cilën një robot bën punën time po aq mirë sa mundem unë. E urrej të mendoj se çfarë mund të thotë kjo për punësimin tim.”

Në vitet e fundit, ndërsa titujt rreth robotëve që vjedhin punët e njerëzve janë përhapur – dhe ndërsa mjetet gjeneruese të AI si ChatGPT janë bërë shpejt më të aksesueshme – disa punëtorë raportojnë se kanë filluar të ndjehen të shqetësuar për të ardhmen e tyre dhe nëse aftësitë që ata kanë do të jenë të rëndësishme për tregun e punës në vitet në vijim.

Në mars, Goldman Sachs publikoi një raport që tregon se AI mund të zëvendësojë ekuivalentin e 300 milionë vendeve të punës me kohë të plotë. Vitin e kaluar, sondazhi vjetor global i fuqisë punëtore të PwC tregoi se pothuajse një e treta e të anketuarve thanë se ishin të shqetësuar për mundësinë që roli i tyre të zëvendësohej nga teknologjia në tre vjet.

Tani, trajnerët e karrierës dhe ekspertët e Burimeve Njerëzore thonë se megjithëse disa ankthe mund të justifikohen, punonjësit duhet të fokusohen në atë që mund të kontrollojnë. Në vend që të kenë panik për humbjen e mundshme të punës për makineritë, ata duhet të investojnë në të mësuarit se si të punojnë së bashku me teknologjinë. Nëse e trajtojnë atë si një burim dhe jo një kërcënim, shtoni ekspertët, ata do ta bëjnë veten më të vlefshëm për punëdhënësit e mundshëm – dhe do të ndihen më pak të shqetësuar.

Florida Hima

Student
AUTHOR
PROFILE

Artikuj të ngjashëm

Lini Komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fushat e kërkuara janë shënuar me *

Të Fundit

Më të Komentuar