Fëmijë dhe gjyshërit

Fëmijë dhe gjyshërit

Lidhja midis fëmijëve dhe gjyshërve të tyre ka luajtur gjithmonë një rol kryesor në sistemin familjarë për mijëra vjet me rrallë. Ajo është cilësuar si një nga lidhjet më të vërteta që njerëzit ruajnë. Për shekullin e 20 socilogët kanë nisur një studim të detjauar të këtyre mardhënieve. Prespektivat e deritanishme si sistemet familjare, evuloimi,

Lidhja midis fëmijëve dhe gjyshërve të tyre ka luajtur gjithmonë një rol kryesor në sistemin familjarë për mijëra vjet me rrallë. Ajo është cilësuar si një nga lidhjet më të vërteta që njerëzit ruajnë. Për shekullin e 20 socilogët kanë nisur një studim të detjauar të këtyre mardhënieve.

Prespektivat e deritanishme si sistemet familjare, evuloimi, bashkimet dhe zhvillimi jetësor mund të zbatohen lehtësisht në mardheniet gjysh-nip. Mardhënia mund të duket e kënqshme nga ana e gjyshit dhe lehtësuese për fëmijën. Gjyshërit mund të luajnë rolin e historianit dhe të besueshmit në familje.

Gjyshërit të cilët kalojnë më shumë kohë me nipat dhe mbesat, jamë më të kënaqur nga ky rol. Zhvillimi i fëmijës mund të jetë shumë influencues nga gjyshërit e tyre në mënyra të ndryshme. Disa mund të sillen si kujdestar ose si prindër zëvëndësues. Disa të tjerë mbështesin prindërit dhe u japin atyre ide mbi teknikat prindërore.

girl-Foster-Grandpa

Por, nëse i shohim këto prespektiava nga ana e teorisë evulucionare, gjyshërit janë    të prirur për të ndihmuar prindëit e rinj, në kohën që ata nuk janë më në gjëndje të lindin më fëmijë. Gjithashu një nga pikat që evulucioni sygjeron është se gjyshërit duhet të jenë më të interesuar për nipërit dhe mbesat në ngjashmëritë që ata kanë në personalitet.

Faktorë të tillë si gjinia, mosha dhe shëndeti ndikojnë shumë në mardhëniet gjysh-nip. Në aspektin e gjinisë, gjyshet janë zakonisht shumë të përfshira se janë gjyshërit.

Gjyshërit e vënë theksin më të madh në vazhdimësinë e familjes përmes nipërve dhe mbesave. Studimimet e ndryshme kanë treguar se në aspektin e moshës, ata që janë mbi 65 priren të jenë më pak të orientuar ndaj familjes, dhe kanë më pak kontakt me nipërit e mbesat e tyre.

Por, nga ana tjetër jo të gjitha marrëdhëniet gjysh-nip janë të lumtur. Gjyshërit  jofunksional kanë prirje të  çojnë në një marrëdhënie shumë të varfër. Çrregullimet e mardhënieve dhe komunikimit midis gjyshëve, nipave dhe mbesa çon në një mardhënie dhumë të dobët midis tyre. Ndryshe nga ajo e gjyshërve funksional e cila çon në një mardhënie më frytdhënëse.

/Sonila Qazimi/

 

objektiv.al
ADMINISTRATOR
PROFILE

Artikuj të ngjashëm

Lini Komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fushat e kërkuara janë shënuar me *

Të Fundit

Më të Komentuar