Çfarë është kuqja e syve?

Të gjithë kemi pasur probleme me sytë, sidomos kur ato marrin një ngjyrë të kuqe. Çfarë quhet kjo sëmundje, nga se shkaktohet e se si mund të kurohet, informacioni i marrë nga faqja ndërkombëtare WebMD, do ta shtjellojë më mirë këtë çështje. Kuqja e syve – është skuqje dhe inflamacioni i membranave të qarta që

Të gjithë kemi pasur probleme me sytë, sidomos kur ato marrin një ngjyrë të kuqe. Çfarë quhet kjo sëmundje, nga se shkaktohet e se si mund të kurohet, informacioni i marrë nga faqja ndërkombëtare WebMD, do ta shtjellojë më mirë këtë çështje.

Kuqja e syve – është skuqje dhe inflamacioni i membranave të qarta që mbulojnë të bardhët e syve dhe membranave në pjesën e brendshme të qepallave. Kuqja e syve më së shumti shkaktohet nga një virus, ose nga një infeksion bakterial, ndonëse është edhe alergjike, agjentët kimikë, dhe sëmundjet themelor mund të luajnë gjithashtu një rol.

istock_photo_of_woman_holding_tissue_to_reddened_eye

A është kuqja e syve ngjitëse?

Kuqja e syve mund të jenë ngjitëse vetëm nga ana virale dhe nga ajo bakteriale, që janë jashtëzakonisht ngjitëse. Mund të përhapet lehtësisht përmes larjes së dorës ose duke ndarë një objekt (si një peshqir) me dikë që e ka atë. Ajo gjithashtu mund të përhapet përmes kollitjes dhe teshtitjes. Fëmijët që diagnostikohen me kuqjen e syve që është  infektive duhet të qëndrojnë jashtë shkollave ose duhet pasur një kujdesit ditor për një periudhë të shkurtër kohe. Kuqja e syve është edhe alergjike ( e shkaktuar nga kafshët, nga kozmetika, dhe nga ana e  parfumeve) dhe kuqja e syve në mënyrë kimike (nga kimikatet apo nga lëngjet,duke përfshirë zbardhuesit dhe sprajti për mobilje) nuk janë ngjitëse.

jiu_rf_photo_of_two_girls_blowing_noisemakers

 

Simptoma: Kuqja e syrit

Skuqja e syrit është tipike, simptoma lotuese e syrit. Kuqja e syve është një problem serioz që është e rrallë por dhe ka gjasa të shkaktojë problemin tek sytë për një afat të gjatë, por mund të trajtohet nëse zbulohet me kohë.

istock_photo_of_eye_with_redness

 

Simptoma: Ënjta, dhe kuqja e qepallave

Simptoma e kuqjes së syve kur ajo është  infektive zakonisht fillojnë tek një sy por që mund të përfshijë edhe syrin tjetër brenda pak ditësh. Simptoma e kuqjes së syve nga ana alergjike zakonisht përfshijnë të dy sytë. Ënjtja e qepallave është më se e zakonshëme në kushtet e kuqjes së syve nga ana bakteriale dhe alergjike.

istock_photo_of_swollen_eyelid

 

Simptomë: Shumë e vrullshëme

Kuqja e syve nga ana virale dhe alergjike janë nga më të njohura për të shkaktuar prodhimin e lotësjellsit, pra syri jonë prodhon më shumë lot se zakonisht.

photolibrary_rm_photo_of_tearing_swollen_eye

 

Simptomë: Kullimi i Syve

Kur kullimi është i qartë, pra në formë uji është e zakonshme tek një sy që është i kuqur nga ana virtale ose nga ajo bakteriale. Kur kullimi është më i gjelbër se i verdhë (dhe ka shumë prej tij), kjo është kuqje e syve nga ana bakteriale.

PRinc_rm_photo_of_conjunctivits_eye_pus

 

Trajtimi për kuqjen e syve

Kuqja e syve nga ana bakteriale është trajtuar me eyedrops antibiotik, vaj, në fakt, apo pilula për të pastruar infeksionin. Shumica e rasteve e kuqjes së syve nga ana virale nuk kanë trajtim të veçantë – ju vetëm duhet të lejoni që virusi të rrjedhë në drejtimin e saj, e cila është zakonisht 4-7 ditë. Simptomat alergjike duhet të përmirësojë edhe një burim alergjen që është hequr dhe alergja trajtohet vetë. Kuqja e syve nga ana kimike kërkon larjen e menjëhershme të syrin të prekur për pesë minuta dhe një telefonatë të menjëhershëme te mjeku.

photolibrary_rm_photo_of_man_appling_eyedrops

 

Lehtësimi i simptomës

Për të ulur dhimbjen dhe për të hequr shkarkimin e kuqjes së syve nga ana bakteriale apo virale, duhet të përdorni një kompresë të ftohtë ose të ngrohtë në sy. Sigurohuni që të përdorni një copë peshiri të ndryshëm për secilin sy për të parandaluar përhapjen e ndonjë infeksioni, dhe përdorini peshirë të butë e të pastër çdo herë. Pastroni sytë nga kullimi dhe fshijeni nga brenda deri në pjesën e jashtme të zonës së syve.

corbis_rm_photo_of_wiping_eye_with_washcloth

 

Për sa mund të jetë ngjirëse?

Me kuqjen e syve nga ana bakteriale, ju zakonisht mund të kthehen në punë ose në shkollë pas 24 orëve nga pastrni apo kurimi me antibiotikë, por kujdesi duhet për sa kohë që simptomat të jenë përmirësuar. Me kuqjen e syve nga ana virale, e që ju mund të jeni ngjitës të sëmundjes  për aq kohë që simptoma e fundit të zhduket. Kontrolloni sytë me mjekun tuaj për të qënë më  të sigurt.

photolibrary_rf_photo_of_doctor_examining_teens_eye

 

Parandalimi i përhapjes së tij

Nëse ju ose fëmija juaj ka kuqje së syve nga ana infektive, shmangni prekjen e zona rreth syve, dhe lani duart shpesh, sidomos pas aplikimit të medikamentit të zonës rreth syrit. Asnjëherë nuk duhet të përdorni  peshqirë apo shamitë njëjtë me të familjes, dhe duhet ta largonie ta hedhi larg peshqirin pas çdo përdorimi. Ndryshoni shanimë dhe peshqir çdo ditë. Dezinfektoj të gjitha sipërfaqet, duke përfshirë lavamanin, dorëzën e derës dhe pjesën sipërfaqësore të banjos. Duhet të hidhni në kosh çdo makeup ose në të kundërtën ju do të infektoheni.

jiu_rf_photo_of_woman_washing_hands

 

/Shqipëroi për “Objektiv.al”: Redjon Shtylla/

objektiv.al
ADMINISTRATOR
PROFILE

Artikuj të ngjashëm

Lini Komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fushat e kërkuara janë shënuar me *

Të Fundit

Më të Komentuar